АЛЕКСАНДАР ЈОВАНОВСКИ МИЈАК

1977 Роден во Велес
1995 Завршува средно уметничко училиште во Скопје
2001 Дипломира на Факултетот за Ликовни уметности во Скопје во класа на проф. Костадин Танчев-Динка, отсек графика со графички дизајн
2010 Магистрира на Факултетот за Ликовни уметности во Скопје кај проф. Мирко Вуисиќ, отсек графика
2000 Студиски престој во САД

Самостојни изложби:

2000 02 август New Jersey, USA
2000 28 август New Jersey, USA
2000 21 септември New Jersey, USA
2003 24 мај Велес
2003 17 јуни Скопје
2003 10 јули Куманово
2005 07 ноември Велес
2011 11 Мај Велес
2013 Ноември Велес
2014 Септември Њујорк, САД
2014 Септември Њу Џерси, САД
2014 Септември Њу Џерси, САД
2014 Октомври Њу Џерси, САД
2014 Октомври Њу Џерси, САД
2014 Октомври Флорида, САД
2017 Декември Париз , Франција
2019 Октомври Њу Џерси, САД
2019 September Rhode Island, USA
2019 September Rhode Island, USA
2022 Јуни Велес
2022 Декември Тексас, САД
2023 Јануари Њу Џерси, САД

Учествувал на повеќе од 500 групни изложби низ целиот свет.

Награди:

1999 Фондација “Драгутин Аврамовски – Гуте”, ФЛУ Скопје
2000 Откупена графичка мапа за Струшките вечери на поезијата
2002 Фондација “Мијачки зоографи”, 48-ма изложба на ДЛУМ
2013 9-то Ноемвриска спомен плакет, Општина Велес
2014 Награда за продадено дело на Ауцкија во Мохонк Маунтаин Хаус, Њујорк, САД

Се занимава со графика, сликарство и графички дизајн.

©2024 Aleksandar Mijak